kpb

Noma: My Perfect Storm - pokaz w Małopolskim Ogrodzie Sztuki

NOMA: MY PERFECT STORM (reż. Pierre Deschamps)
- pokaz w Małopolskim Ogrodzie Sztuki
sobota, 10 czerwca 2017, godz. 18.45

 

 

W sobotę, 10 czerwca, zapraszamy do sali kinowej Małopolskiego Ogrodu Sztuki na pokaz dokumentalnego filmu Pierre'a Deschampsa Noma: My Perfect Storm, opowiadającego o genialnym szefie kuchni René Redzepim, twórcy legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. Dystrybutorem filmu w Polsce jest FILMS for FOOD.

 

BILETY:

22 zł (normalny) | 15 zł (ulgowy) | 14 zł (senior)

Bilety do nabycia w kasie w MOS (przed wejściem do sali kinowej), w kasach Kina Pod Baranami, oraz online.

 

O FILMIE:

NOMA: MY PERFECT STORM | NOMA. MY PERFECT STORM
reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 100’


fot. Pierre Deschamps

Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawnej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. 
Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie rezydując w restauracjach w Tokio, Sydney - a niedługo również w Meksyku.

 

REŻYSER O FILMIE:

Chciałem opowiedzieć historię człowieka, który żyje zgodnie z duchem naszych czasów - świadomy swoich uczuć i pragnień nieustająco się rozwija (…). Historię syna emigrantów, który czerpie z różnic między ludźmi, silnych relacji z nimi, w których jest miejsce zarówno na radość jak i smutek czy zranienia. Interesowało mnie jak ten młody człowiek, wciąż trochę zaskoczony faktem, że ktoś chce zrobić o nim film, zupełnie ignoruje lub bawi się swoją pozycją kucharza-celebryty, gotowania nie traktuje jako sztuki a kucharzy nie myli z artystami.
Pierre Deschamps, reżyser

 

ZWIASTUN:

archiwum