Najedzeni Fest! - Movie przy jedzeniu: nocny maraton dokumentów kulinarnych
NAJEDZENI FEST! - MOVIE PRZY JEDZENIU
nocny maraton dokumentów kulinarnych
5 kwietnia 2014, od godz. 21.00
![Najedzeni Fest! - Movie przy jedzeniu Najedzeni Fest! - Movie przy jedzeniu](http://www.kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_6176_2_mini.jpg)
Znany krakowski festiwal kulinarny doczekał się swojej filmowej odsłony. Organizatorzy kwietniowej edycji NAJEDZENI FEST! zapraszają do Kina Pod Baranami na wieczór z kulinariami na dużym ekranie.
W programie maratonu MOVIE PRZY JEDZENIU, który rozpocznie się w sobotę, 5 kwietnia, o godzinie 21.00, znajdą się cztery niezwykłe dokumenty kulinarne: Historia ruchu Slow Food, Więcej niż miód, Kucharze historii i Jiro śni o sushi. Uczestnicy projekcji poznają historię Jiro Ono, 85-letniego mistrza sushi, który prowadzeniu swojej restauracji (uhonorowanej trzema gwiazdkami w prestiżowym rankingu Michelina) i poszukiwaniu doskonałego smaku sushi poświęcił całe życie. Za sprawą nowoczesnej technologii, wykorzystanej przez wnuka szwajcarskiego pszczelarza w filmie Więcej niż miód, zobaczą z bliska fascynujący świat pszczół i złożony proces produkcji miodu. Zapoznają się też z filmową historią międzynarodowego ruchu społecznego slow food i dokumentalnym portretem kucharzy pracujących w wojsku.
Pokazom filmów towarzyszyć będzie dyskusja o projekcie szeroko zakrojonej zmiany społecznej, która koncentruje się wokół produkcji i konsumpcji żywności z udziałem Jacka Szklarka ze Stowarzyszenia Slow Food Polska oraz rozmowa na temat pszczół jako ważnych producentów żywności z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
O podniebienia uczestników maratonu zadbają festiwalowi wystawcy rekomendowani przez Stowarzyszenie Slow Food Polska: mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela z ramienia Fundacji Partnerstwo dla Środowiska przygotuje kanapki, Sushiro zroluje sushi, a Winnacja poda orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
PROGRAM:
(start: godz. 21.00)
HISTORIA RUCHU SLOW FOOD | SLOW FOOD STORY
reż. Stefano Sardo, Włochy 2013, 74’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2142.jpg)
Opowieść o pasji do doskonałego jedzenia; historia ruchu propagującego kulturę zdrowego i przyjemnego jedzenia i naturalnej kuchni.
po seansie:
Rozmowa o ochronie tradycyjnej kuchni regionalnej i związanych z nią uprawach rolnych, hodowli zwierząt i ludziach, którzy w Polsce nie dali się zjeść hipermarketom z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska. (ok. 30’)
WIĘCEJ NIŻ MIÓD | MORE THAN HONEY
reż. Markus Imhoof, Austria/Niemcy/Szwajcaria 2012, 90’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2143.jpg)
Reżyser, wnuk szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o kryzysie, jaki obecnie dotyka populację pszczół. Wykorzystując najnowszą technologię, umożliwiającą obserwację niewidocznych gołym okiem zjawisk, pokazuje rolę i piękno pszczół, a także fatalizm ich losu.
po seansie:
Rozmowa o pszczołach jako ważnych producentach żywności i ich dalszym losie z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, który jest nie tylko pszczelarzem, ale także ekspertem akcji budowania hoteli dla pszczół zainicjowanej przez Greenpeace. (ok. 30’)
KUCHARZE HISTORII | AKO SA VARIA DEJINY
reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Słowacja 2009, 88’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2144.jpg)
Ten wielokrotnie nagradzany dokument jest przeglądem największych konfliktów XX wieku od kuchni. Dosłownie. Bohaterami filmu są kucharze polowi, którzy, zaspokajając apetyty żołnierzy, mają przemożny wpływ na losy świata.
JIRO ŚNI O SUSHI | JIRO DREAMS OF SUSHI
reż. David Gelb, USA 2011, 83’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2145.jpg)
Opowieść o 85-letnim Jiro Ono - właścicielu najmniejszej restauracji świata, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelina. Wielowymiarowy portret niezwykłego człowieka i jego kulinarnej pasji, która stała się sposobem na życie.
BILETY:
25 zł (w przedsprzedaży do 4.04 włącznie)
30 zł (w dniu maratonu)
Na maraton MOVIE PRZY JEDZENIU nie przyjmujemy rezerwacji.
Możliwy jest zakup przelewem. Szczegóły: kasa@kinopodbaranami.pl.
O STOISKACH KULINARNYCH, prezentowanych podczas Maratonu:
PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA
Stoisko z kanapkami, które przygotuje mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela ze składników dostarczonych przez: Spiżarnię Doliny Karpia, Marka Mostowika (ryby wędzone), Zakład Mięsny Krok (tradycyjne wędliny), Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł (warzywa i jaja) oraz Janinę Rzepka (lokalne sery). Będzie też pyszna szarlotka i chrupiące bugle zembrzyckie. Stoisko pod opieką Fundacji Partnerstwo dla Środowiska zorganizowane w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.
SUSHI-RO
Pasjonaci sushi z Sushi-Ro, dążący do tego, by ten japoński przysmak stał się zdrową alternatywą dla rzeszy fast-foodów, zrolują dla widzów świeże hosomaki, futomaki, uramaki, przygotowywane według tradycyjnej japońskiej receptury.
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_157.jpg)
WINNACJA
Miłośnicy win z Winnacji, którzy z pasją odrywają wina z lokalnych, endemicznych odmian winorośli, posiadających walory zdrowotne i oddających specyfikę wielowiekowych kultur, podadzą orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_150.jpg)
Bufet Kina Pod Baranami czynny całą noc.
PARTNERZY:
nocny maraton dokumentów kulinarnych
5 kwietnia 2014, od godz. 21.00
![Najedzeni Fest! - Movie przy jedzeniu Najedzeni Fest! - Movie przy jedzeniu](http://www.kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_6176_2_mini.jpg)
Znany krakowski festiwal kulinarny doczekał się swojej filmowej odsłony. Organizatorzy kwietniowej edycji NAJEDZENI FEST! zapraszają do Kina Pod Baranami na wieczór z kulinariami na dużym ekranie.
W programie maratonu MOVIE PRZY JEDZENIU, który rozpocznie się w sobotę, 5 kwietnia, o godzinie 21.00, znajdą się cztery niezwykłe dokumenty kulinarne: Historia ruchu Slow Food, Więcej niż miód, Kucharze historii i Jiro śni o sushi. Uczestnicy projekcji poznają historię Jiro Ono, 85-letniego mistrza sushi, który prowadzeniu swojej restauracji (uhonorowanej trzema gwiazdkami w prestiżowym rankingu Michelina) i poszukiwaniu doskonałego smaku sushi poświęcił całe życie. Za sprawą nowoczesnej technologii, wykorzystanej przez wnuka szwajcarskiego pszczelarza w filmie Więcej niż miód, zobaczą z bliska fascynujący świat pszczół i złożony proces produkcji miodu. Zapoznają się też z filmową historią międzynarodowego ruchu społecznego slow food i dokumentalnym portretem kucharzy pracujących w wojsku.
Pokazom filmów towarzyszyć będzie dyskusja o projekcie szeroko zakrojonej zmiany społecznej, która koncentruje się wokół produkcji i konsumpcji żywności z udziałem Jacka Szklarka ze Stowarzyszenia Slow Food Polska oraz rozmowa na temat pszczół jako ważnych producentów żywności z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
O podniebienia uczestników maratonu zadbają festiwalowi wystawcy rekomendowani przez Stowarzyszenie Slow Food Polska: mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela z ramienia Fundacji Partnerstwo dla Środowiska przygotuje kanapki, Sushiro zroluje sushi, a Winnacja poda orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
PROGRAM:
(start: godz. 21.00)
HISTORIA RUCHU SLOW FOOD | SLOW FOOD STORY
reż. Stefano Sardo, Włochy 2013, 74’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2142.jpg)
Opowieść o pasji do doskonałego jedzenia; historia ruchu propagującego kulturę zdrowego i przyjemnego jedzenia i naturalnej kuchni.
po seansie:
Rozmowa o ochronie tradycyjnej kuchni regionalnej i związanych z nią uprawach rolnych, hodowli zwierząt i ludziach, którzy w Polsce nie dali się zjeść hipermarketom z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska. (ok. 30’)
WIĘCEJ NIŻ MIÓD | MORE THAN HONEY
reż. Markus Imhoof, Austria/Niemcy/Szwajcaria 2012, 90’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2143.jpg)
Reżyser, wnuk szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o kryzysie, jaki obecnie dotyka populację pszczół. Wykorzystując najnowszą technologię, umożliwiającą obserwację niewidocznych gołym okiem zjawisk, pokazuje rolę i piękno pszczół, a także fatalizm ich losu.
po seansie:
Rozmowa o pszczołach jako ważnych producentach żywności i ich dalszym losie z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, który jest nie tylko pszczelarzem, ale także ekspertem akcji budowania hoteli dla pszczół zainicjowanej przez Greenpeace. (ok. 30’)
KUCHARZE HISTORII | AKO SA VARIA DEJINY
reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Słowacja 2009, 88’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2144.jpg)
Ten wielokrotnie nagradzany dokument jest przeglądem największych konfliktów XX wieku od kuchni. Dosłownie. Bohaterami filmu są kucharze polowi, którzy, zaspokajając apetyty żołnierzy, mają przemożny wpływ na losy świata.
JIRO ŚNI O SUSHI | JIRO DREAMS OF SUSHI
reż. David Gelb, USA 2011, 83’
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_4148_2145.jpg)
Opowieść o 85-letnim Jiro Ono - właścicielu najmniejszej restauracji świata, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelina. Wielowymiarowy portret niezwykłego człowieka i jego kulinarnej pasji, która stała się sposobem na życie.
BILETY:
25 zł (w przedsprzedaży do 4.04 włącznie)
30 zł (w dniu maratonu)
Na maraton MOVIE PRZY JEDZENIU nie przyjmujemy rezerwacji.
Możliwy jest zakup przelewem. Szczegóły: kasa@kinopodbaranami.pl.
O STOISKACH KULINARNYCH, prezentowanych podczas Maratonu:
PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA
Stoisko z kanapkami, które przygotuje mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela ze składników dostarczonych przez: Spiżarnię Doliny Karpia, Marka Mostowika (ryby wędzone), Zakład Mięsny Krok (tradycyjne wędliny), Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł (warzywa i jaja) oraz Janinę Rzepka (lokalne sery). Będzie też pyszna szarlotka i chrupiące bugle zembrzyckie. Stoisko pod opieką Fundacji Partnerstwo dla Środowiska zorganizowane w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.
SUSHI-RO
Pasjonaci sushi z Sushi-Ro, dążący do tego, by ten japoński przysmak stał się zdrową alternatywą dla rzeszy fast-foodów, zrolują dla widzów świeże hosomaki, futomaki, uramaki, przygotowywane według tradycyjnej japońskiej receptury.
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_157.jpg)
WINNACJA
Miłośnicy win z Winnacji, którzy z pasją odrywają wina z lokalnych, endemicznych odmian winorośli, posiadających walory zdrowotne i oddających specyfikę wielowiekowych kultur, podadzą orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_150.jpg)
Bufet Kina Pod Baranami czynny całą noc.
PARTNERZY:
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_151.jpg)
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_152.jpg)
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_153.jpg)
![](http://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_3223_154.jpg)