kpb

Bulion i inne namiętności - pokaz przedpremierowy (MOS)

BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI (reż. Trần Anh Hùng)
pokaz przedpremierowy
niedziela, 10 marca 2024, godz. 11.30
Małopolski Ogród Sztuki
(ul. Rajska 12)


https://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_14145_0.jpg

Poetycko niespieszny, pełen emocji i francuskiego szyku film Bulion i inne namiętności zrealizowany przez wietnamskofrancuskiego reżysera Trần Anh Hùnga, można zobaczyć przedpremierowo w niedzielę, 10 marca w sali kinowej Małopolskiego Ogrodu Sztuki.

Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem.

Za oprawę kulinarną filmu Bulion i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.

MEDIA O FILMIE:
Jak program Roberta Makłowicza wyreżyserowany przez Erica Rohmera.
Maciej Satora, Filmweb

Łączy kulinarne cuda z poruszającą opowieścią o dojrzałej miłości.
The Hollywood Reporter

Juliette Binoche i Benoit Magimel tworzą apetyczny duet.
Screen International

Film bliski perfekcji; czysty i syty jak rondelek klarowanego masła.
Michał Oleszczyk, Spoilermaster

BILETY:
28 zł (normalny)
24 zł (ulgowy)
20 zł (klubowy/senior)


O FILMIE:
BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI | LA PASSION DE DODIN BOUFFANT
(Trần Anh Hùng) FR 2023, 135’

MFF w Cannes 2023: Nagroda dla Najlepszego Reżysera
MFF w San Sebastian 2023: Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
Cezary 2024 - nominacje: Najlepsze kostiumy, Najlepsza scenografia


Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Reżyser Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulionu i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.

Polska premiera: 24 maja 2024

ZWIASTUN:




PATRON MEDIALNY:


Bookmark and Share

archiwum