kpb

W obronie jedzenia

tytuł oryginalny: In Defense of Food

reżyseria: Michael Schwartz

czas trwania: 117 min.
produkcja: USA/Francja/Tanzania 2015
jezyk: angielski
napisy: polskie
in English with Polish subtitles
info: Films For Food

Niemal codziennie w mediach pojawiają się nowe nagłówki na temat jedzenia. Jedz więcej błonnika. Pij mniej mleka. Jajka szkodzą. Jajka są dla Ciebie dobre. Nic dziwnego, że większość ludzi sama nie wie co ma myśleć. W obronie jedzenia zaczyna się od zbadania tego co właściwie jedzą dziś Amerykanie, z czego składa się Zachodnia Dieta - pełna mięsa, białej mąki, cukru i olejów roślinnych. Jest tania, wygodna i pełna polepszaczy smaku. Reżyser filmu wspólnie z dziennikarzem Michaelem Pollanem wyruszają w podróż, która ma pozwolić im odpowiedzieć na pytanie co właściwie powinniśmy jeść. Na swojej drodze spotkają przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych – co pomogło nie tylko odpowiedzieć na to pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.

 

| Almost every day there’s a new headline about food. Eat more fiber. Drink less milk. Eggs are bad. Eggs are good. No wonder people are confused. In Defense of Food begins with an exploration of what most Americans eat today —the Western Diet — which includes lots of meat, white flour, sugar, and vegetable oils. It’s cheap, convenient, and has been processed to taste really good. 

The film tackles a question more and more people around the world have been asking: What should I eat to be healthy? Based on award-winning journalist Michael Pollan's best-selling book, the program explores how the modern diet has been making us sick and what we can do to change it.

 

Pokaz w ramach: W obronie jedzenia (Najedzeni Fest!)

 

ZWIASTUN: