Kucharze historii
tytuł oryginalny:
Ako sa varia dejiny
reżyseria: Péter Kerekes
czas trwania:
88 min. |
2009 - Specjalne wyróżnienie jury nagrody głównej Millennium Award na 6. Planete Doc Review
2009 - Nominacja do Europejskiej Nagrody Filmowej w kategorii „Najlepszy film dokumentalny”
2009 - Vienna Film Prize na Viennale
2009 - Nagroda FIPRESCI na DOK Leipzig, International Leipzig Festival for Documentary and Animated Films
2009 - Golden Hugo Award na MFF w Chicago
2009 - Specjalna Nagroda Jury na HotDocs w Toronto
2009 - Visions du Réel International Film Festival, Nyon
Wielokrotnie nagradzany dokument w reżyserii Słowaka Pétera Kerekesa jest przeglądem największych konfliktów XX wieku od kuchni. Dosłownie.
Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące, jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy film Kucharze historii. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii.
Bohaterami filmu Kucharze historii są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata, bo - jak mówi jedna z bohaterek filmu - "dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle".
Humor rodem z Hrabala, absurd z filmu M.A.S.H. oraz... przepisy na paprykarz dla 74000 serbskich żołnierzy i zatruty chleb dla oficerów SS. Péter Kerekes z lekkością traktuje o sprawach wagi ciężkiej. Kucharze historii to po prostu majstersztyk. Wyśmienita uczta.
Pokaz w ramach maratonu Najedzeni Fest!
ZWIASTUN (z angielskimi napisami):