kpb

Kurczak, ryba i krab królewski

tytuł oryginalny: El pollo, el pez y el cangrejo real

reżyseria: José Luis López-Linares
aktorzy: Jesús Almagro, Pedro Larumbe, Sven Erik Renaa, Serge Vieira, Alberto Chicote

czas trwania: 86 min.
produkcja: Hiszpania 2008

MFF Berlinale 2008
nominacja do nagrody Hiszpańskiego Stowarzyszenia Scenarzystów Filmowych (CEC) za najlepszy dokument

Film jednego z najbardziej uznanych dokumentalistów hiszpańskich, którego filmy wielokrotnie gościły na TKH, określany jako pierwszy thriller kulinarny. Punktem centralnym filmu jest Bocuse D'Or - najbardziej prestiżowa nagroda dla zawodowych kucharzy, przyznawana co 2 lata w Lyonie.

Finaliści konkursu mają 5 i pół godziny na przygotowanie dwóch dań w 12 porcjach. Gotowanie odbywa się na oczach publiczności w 18-metrowych kabinach ustawionych w hali sportowej. W 2007 roku w konkursie brał udział Jesús Almagro - jeden z najlepszych hiszpańskich kucharzy ostatnich lat. Kamera śledzi jego przygotowania do wielkiego finału. Widz staje się świadkiem niezwykle emocjonującej rozgrywki i walki z czasem.

Ten niezwykły i fascynujący dokument odniósł olbrzymi sukces w Hiszpanii. 

López-Linares użył wszystkich składników niezbędnych do stworzenia cudownego filmowego koktajlu. Variety

Uczta dla zmysłów (...) momentami wydaje się, że zamiast dokumentu oglądamy fascynującą komedię sensacyjną. El Mundo

Film prezentowany w ramach
9. Tygodnia Kina Hiszpańskiego. 


TRAILER (oryginalny):