kpb

Dojrzałe Kino: Bulion i inne namiętności

DOJRZAŁE KINO:
BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI (reż. Trần Anh Hùng)
środa, 4 września 2024, godz. 11.00
Kino Pod Baranami

https://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_14592_0.jpg

Poetycko niespieszny, pełen emocji i francuskiego szyku film Bulion i inne namiętności, zrealizowany przez wietnamsko-francuskiego reżysera Trần Anh Hùnga, można zobaczyć w ramach cyklu Dojrzałe Kino, w środę, 4 września. Pokaz poprzedzi prelekcja, a po seansie odbędzie się dyskusja.

Bulion i inne namiętności to niezwykle apetyczny, rozsmakowany w dobrej kuchni francuski film, nakręcony z wielką miłością do gotowania.

Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung (Rykszarz, Zapach zielonej papai) w swoim nowym filmie połączył romans z poetyckim kinem kulinarnym. Jego opowieść jest inspirowana książką Marcela Rouffa z 1920 roku (La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet) oraz autentyczną postacią francuskiego smakosza Anthelme’a Brillata-Savarina.

W filmie Bulion i inne namiętności wystąpiły dwie gwiazdy francuskiego kina: Juliette Binoche (Jak być dobrą żoną, Trzy kolory: Niebieski) i Benoît Magimel (Rosalie). Za oprawę kulinarną filmu odpowiada Pierre Gagnaire - słynny francuski szef kuchni, właściciel kilkunastu restauracji na całym świecie.

Gospodynią spotkania wokół filmu będzie red. Maria Malatyńska. Na uczestników pokazu czeka poczęstunek w postaci kawy, herbaty i ciasteczek.

BILETY dla seniorów: 20 zł

O FILMIE:
BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI | LA PASSION DE DODIN BOUFFANT
(Trần Anh Hùng) FR 2023, 135’

MFF w Cannes 2023: Nagroda dla Najlepszego Reżysera
MFF w San Sebastian 2023: Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
Cezary 2024 - nominacje: Najlepsze kostiumy, Najlepsza scenografia


Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Reżyser Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulionu i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.

ZWIASTUN:





Zrealizowano przy wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej

https://kinopodbaranami.pl/images_lib/doc_14220_2.jpg   

    

PARTNERZY:

            

       

 
       

    

archiwum