W obronie jedzenia (Najedzeni Fest!)
sobota, 8 kwietnia 2017, godz. 18.00
Wspólnie z FILMS for FOOD oraz Najedzeni Fest! w przededniu wiosennej edycji krakowskiego festiwalu kulinarnego zapraszamy na pokaz dokumentu W obronie jedzenia, zrealizowanego w oparciu o bestsellerową książkę amerykańskiego dziennikarza i działacza społecznego Michaela Pollana. Film jest wynikiem współpracy Pollana oraz reżysera Michaela Schwartza, którzy wspólnie ruszyli w podróż po świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść?
Po seansie, Najedzeni Fest! zaprasza na spotkanie z Martą Kubacką i Karolem Pytlewskim z mikropiekarni Pochlebstwo oraz Maćkiem Nawrockim, który będzie reprezentował Śledzie z Bornholmu. Będzie można również skosztować śledzi i chleba przy lampce wina, którą poda lutomski.wino.
FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. Udostępnia polskiej publiczności najlepsze filmy dokumentalne o tematyce związanej z jedzeniem. Pokazom filmowym towarzyszą spotkania z ekspertami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty itp.
Najedzeni Fest! to organizowany od 2013 roku krakowski festiwal kulinarny, który prezentuje najciekawsze inicjatywy kulinarne, restauracje i bary, warte uwagi sklepy internetowe, kucharzy prowadzących warsztaty gotowania, blogerów i smakowite wydawnictwa. Najbliższa edycja - Na cyku - odbędzie się 9 kwietnia w Hotelu Forum w godzinach od 11.00 do 18.00.
BILETY:
23 zł
O FILMIE:
W OBRONIE JEDZENIA | IN DEFENSE OF FOOD
reż. Michael Schwartz, USA/Francja/Tanzania 2015, 117’
(in English with Polish subtitles)
Niemal codziennie w mediach pojawiają się nowe nagłówki na temat jedzenia. Jedz więcej błonnika. Pij mniej mleka. Jajka szkodzą. Jajka są dla Ciebie dobre. Nic dziwnego, że większość ludzi sama nie wie co ma myśleć. W obronie jedzenia zaczyna się od zbadania tego co właściwie jedzą dziś Amerykanie, z czego składa się Zachodnia Dieta - pełna mięsa, białej mąki, cukru i olejów roślinnych. Jest tania, wygodna i pełna polepszaczy smaku. Reżyser filmu wspólnie z dziennikarzem Michaelem Pollanem wyruszają w podróż, która ma pozwolić im odpowiedzieć na pytanie co właściwie powinniśmy jeść. Na swojej drodze spotkają przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych – co pomogło nie tylko odpowiedzieć na to pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.
ZWIASTUN:
PARTNERZY: