kpb

Bulion i inne namiętności (napisy PL i EN)

tytuł oryginalny: La passion de Dodin Bouffant

reżyseria: Trần Anh Hùng
aktorzy: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire

czas trwania: 135 min.
produkcja: Francja 2023
jezyk: francuski
napisy: polskie, angielskie
in French with Polish and English subtitles

MFF w Cannes 2023 - wygrana: Najlepszy reżyser (Anh Hung Tran)
MFF w Cannes 2023 - nominacja: Udział w konkursie głównym (Anh Hung Tran)
Cezary 2024 - nominacje: Najlepsza scenografia (Toma Baquéni), Najlepsze kostiumy (Tran Nu Yên-Khê), Najlepsze zdjęcia (Jonathan Ricquebourg)


Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak! Film Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

Pokazy odbywają się pod patronatem Instytutu Francuskiego w Krakowie.

| The story of Eugenie, an esteemed cook, and Dodin, the fine gourmet who she has been working for over the last 20 years.


ZWIASTUN: