Hiszpania nie od dziś słynie z fenomenalnej kuchni. Mekką prawdziwych foodies nie są jednak jej południowe wybrzeża, a położony na północy Kraj Basków – region szczycący się największą w całym kraju liczbą restauracji z trzema gwiazdkami Michelina. To właśnie tam, w baskijskim Bilbao, rozgrywa się akcja Życia na talerzu – hiszpańskiego przeboju kasowego i jednego z najsmaczniejszych filmowych kąsków ostatnich lat.
Film opowiada o młodym szefie kuchni zakochanym w minimalizmie i kulinarnej dekonstrukcji, który po latach spotyka zaginionego ojca, także kuchennego mistrza. Ciężki przypadek amnezji sprawia jednak, że niespodziewanie odnaleziony rodzic święcie wierzy, że lata 90. (łącznie z ówczesnymi trendami kulinarnymi) żyją i mają się świetnie. W roli ojca wystąpił najsłynniejszy współczesny aktor baskijski, Karra Elejalde (Jak zostać Baskiem).
| Mikel is a young and famous cooking chef who must deal with his father, left for dead 30 years ago, after to discover that he still alive but amnesic.