Historia ruchu slow food
tytuł oryginalny:
Slow Food Story
reżyseria: Stefano Sardo
czas trwania:
74 min. |
To nie jest film o jedzeniu. Slow Food to nazwa międzynarodowej organizacji, zrzeszającej członków ze 150 krajów, o wielkiej sile oddziaływania na światową gastronomię. Jej korzenie tkwią w małym włoskim miasteczku, gdzie w połowie lat 80. XX wieku Włoch, Carlo Petrini, utworzył pierwszą organizację, której celem miała być ochrona i promocja kulinarnej tradycji regionu. Pejzaż gęsto utkany siecią fast foodów skłonił Carlo, zwanego Carlinem, i jego przyjaciół, właścicieli tawern oraz producentów żywności, do stworzenia lobbingu na rzecz zdrowej, naturalnej kuchni. Dawny lewicujący rewolucjonista stał się symbolem i siłą napędową ruchu, który w szybkim tempie rozprzestrzenił się po całym świecie. Widzimy, jak z kręgu przyjaciół organizacja zmienia się w profesjonalną instytucję, działającą na targach, zjazdach, festiwalach i obecną w mediach oraz społecznej świadomości.
po seansie:
Rozmowa o ochronie tradycyjnej kuchni regionalnej i związanych z nią uprawach rolnych, hodowli zwierząt i ludziach, którzy w Polsce nie dali się zjeść hipermarketom z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska. (ok. 30’)
Pokaz w ramach maratonu Najedzeni Fest!
ZWIASTUN: